Напишіть нам

Всі теми

16 Червня 2020

Освітяни та батьки висловили критерії до міністра освіти і науки – відкрите звернення до влади

Громадські організації, освітяни та батьки звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, висловивши схвилювання щодо довгого непризначення нового міністра освіти і науки та висловили критерії, яким мала би відповідати ця людина.

Звернення відкрите до підписання за цим посиланням. Нижче подаємо текст заяви повністю.

Депутатам Верховної Ради України ІХ скликання

Президенту України Володимиру Зеленському

Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю

ЗВЕРНЕННЯ

Громадські організації, освітяни та батьки висловлюють стурбованість щодо тривалого непризначення міністра освіти і науки України та, водночас, пошуку претендентів на цей пост в кулуарний спосіб.

Реформа освіти є однією з ключових реформ країни. Адже вона про якість освіти наших дітей, які в майбутньому будуватимуть економіку та інші важливі сфери життя країни.

Після Революції Гідності в Україні розпочато реформу середньої школи згідно з концепцією “Нова українська школа”, відбулися кроки щодо реформи закладів вищої освіти, відновлено фінансування науки. Ці реформи мають на меті дати нову якість освіти дітям та молоді, припинити відтік мізків та талантів з України за кордон.

Реформи об’єднали довкола себе потужні громадські організації, освітян, батьків, учнівство й студентство. Реформа НУШ є однією з найбільш підтримуваних в Україні. Зокрема, 2019 року 67,1% батьків першокласників НУШ були задоволені рівнем знань і навичок своїх дітей. Для впровадження змін працювали тисячі людей – законотворців, педагогів, освітніх управлінців і широке експертне коло. Ми бачимо, що зміни відбуваються не тільки на рівні змісту освіти, а й на рівні управління школами, їхнього фінансування, підвищення кваліфікації педагогів і руху до доступної якісної освіти для всіх дітей.

Слід зауважити, що Нова Українська Школа вже отримала потужну підтримку світового освітнього співтовариства. Зокрема, плідно працює Команда підтримки реформ, яка ресурсно забезпечується альянсом донорів із провідних країн ЄС. Конструктивні кроки в трансформації освітнього середовища були відзначені Світовим банком, Організацією економічного співробітництва і розвитку. Освітні новації – це те, чим Україна починає вигідно вирізнятися у світі.

Проте для впровадження реформ важливо, аби зі зміною влади не змінювався їхній напрям. Інакше це загрожує їх згортанням на пів шляху, зневірою суспільства та втратою підтримки державної освітньої політики зі сторони всіх стейкхолдерів. Тож новим міністром освіти і науки має бути людина, яка відповідає певним професійним вимогам.

Насамперед, майбутні міністр або міністерка має бути людиною, відданою цінностям реформи освіти в Україні, розуміти її важливість, а також поділяти мету реформи: гармонізацію вітчизняної системи освіти з принципами та організаційною структурою провідних освітніх систем світу. Кандидат / кандидатка має розуміти, що реформа НУШ розрахована до 2030 року, отже має бути безперервною, попри невідворотні зміни Президентів, складу Верховної Ради та Кабміну. Посада міністра освіти і науки передбачає наявність довгострокової стратегічної візії; розуміння тяглості й наступності процесів; готовність обстоювати конструктивні починання попередніх команд МОН 2016–2020 років.

Не менш важливою є також бездоганна професійна репутація кандидата / кандидатки, зокрема, неухильне дотримання принципів академічної доброчесності. Очільнику/-ці міністерства необхідно володіти значним соціальним капіталом і мати великий кредит довіри професійного середовища та широкого загалу.

Ключовою компетентністю кандидата / кандидатки також має бути розуміння міжнародних трендів, інструментів та підходів в освіті дітей та дорослих; наявність робочих контактів із міжнародними організаціями, спроможність бути активним і впливовим гравцем на глобальних форумах, міжміністерських зустрічах і перемовинах. Важливими є його / її здатність до лідерства, довіра фахових спільнот і спроможність вести паритетний діалог із міжнародними партнерами, розуміти рівень їхніх вимог і очікувань, підтримувати та розширювати простір довіри до України та національних органів влади.

За словами Президента України Володимира Зеленського, в Україні існує кадровий голод, саме тому вкрай складно знайти компетентну особу на посаду Міністра освіти і науки України. Проте, навіть проведений освітянами в соцмережах флешмоб із самовисуванням на пост міністра освіти і науки України засвідчив: у країні є гідні кандидати/-ки на цей високий пост.

Відомо, що Офісом Президента та фракцією більшості вже розглядалася низка кандидатів/-ок на посаду міністра освіти та науки. Серед них були такі, хто відповідають необхідним професійним вимогам, зокрема заступниця директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Олександра Антонюк, ректор Київського університету ім. Бориса Гринченка Віктор Огнев’юк, директорка Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

Яка б кандидатура не була обрана, ми вимагаємо, аби ця особа була бездоганною з огляду академічної доброчесності і користувалася незаперечним авторитетом в освітянському середовищі, причетному до здійснення реформ. Очікуємо діалогу зі сторони Уряду і Парламенту, а головне – відповідального ставлення до такої важливої сфери життя, як освіта і формування людського капіталу.

Об’єднання ОГОР “Освітні громадські організації – разом”:

Альона Парфьонова, співголова ГО “Батьки SOS”

Микола Скиба, експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього

Галина Титиш, голова правління ГО “Смарт освіта”

Олександр Елькін, голова Ради ГО “ЕдКемп Україна”

Катерина Ясько, голова ГС “Міжнародний інститут інтегрального розвитку” (“МІІР”)

Ілля Філіпов, президент ГО “ЕДЮКЕЙШНАЛ ЕРА”

Зоя Литвин, голова ГС “Освіторія”

Марина Гончаренко, членкиня правління МБФ “Імпакт Хаб Одеса”

Анна Уварова, голова організації ГО “Центр Інноваційної освіти “Про.Світ”

Звернення відкрите до підписання для всіх, хто поділяють викладену позицію.

До підписання долучаються:

  1. Вікторія Топол, головна редакторка сайту “Нова українська школа”
  2. Оксана Олійник, координаторка освітніх проєктів ГС “Міжнародний інститут інтегрального розвитку” (“МІІР”)
  3. Олена Масалітіна, віце-голова Ради ГО “ЕдКемп Україна”
  4. Ірина Анцифрова, проектна менеджерка ГО “Основи свідомості”, Кривий Ріг
  5. Качалов Іван Андрійович, голова ГО “Інститут управління знаннями”, директор Криворізького Покровського ліцею Криворізької міської ради Дніпропетровської області
  6. Ткаченко Ольга Миколаївна, мати школярки інклюзивної форми навчання
  7. Чуйко Каріна Анатоліївна, вчителька початкової школи Білгород-Дністровського КЗ НВК ім. С. О. Морозової
  8. Каріна Семенко, засновниця освітнього центру FivOne - 5 в 1
  9. Гутовський Андрій Миколайович, директор Гірської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бориспільської районної ради Київської області
  10. Зірка Ірина Валентинівна, вчитель англійської мови, Київський ліцей бізнесу
  11. Литвин Ірина Валентинівна, громадянка України, бізнес-тренерка, фасилітаторка
  12. Пойда Сергій Андрійович, старший викладач кафедри управління та адміністрування КВНЗ “Вінницька академія неперервної освіти”, к.пед.наук.
  13. Марценюк Тетяна, вчитель математики та інформатики у Ірпінському НВК “Школа І-ІІ ступенів - Коцюбинський гуманітарний ліцей”
  14. Магіровська Аліса, архітекторка
  15. Оленка Северенчук, освітня експертка, радниця заступниці міністра цифрової трансформації
  16. Лесишин Ельвіра, державний службовець, координаторка мовних таборів GoCamp, БомбеЗНО у Берегівському районі.
  17. Ольга Кузнєцова, мама двох школярок НУШ м.Дніпро, вчителька англійської мови
  18. Олександр Папіш, менеджер освітніх проєктів, ГС “Освіторія”
  19. Микола Петриченко, заступник директора Сквирського академічного ліцею № 2 Київської області
  20. Чумаченко Сергій - співзасновник ініціативної групи “Українські Вищі Народні Школи”
  21. Улиганець Анжеліка, вчителька хімії Свободянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Берегівського району, Закарпатської області.
  22. Крамар Вікторія, вчитель початкових класів СШ 120 м.Києва
  23. Дженджеро Оксана, співзасновниця ГО “Платформа освітніх ініціатив”, доцентка Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Т.Г.Шевченка
  24. Таболіна Людмила Вікторівна, учителька української мови і літератури, координаторка Асоціації Євроклубів м. Харкова, фіналістка Національної премії Global Teacher Prize Ukraine-2019
  25. Зоя Звиняцьківська, ГО “Батьківський контроль”.
  26. Кендюхова Антоніна Анатоліївна, доцентка кафедри педагогіки, психології і корекційної освіти комунального закладу “Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського”
  27. Гаджилова Олена Валентинівна, вчителька математики СЗШ 279 м. Києва
  28. Піпа Наталія Романівна, народна депутатка України, секретарка Комітету освіти, науки та інновацій
  29. Масловський Сергій Сергійович, безробітний, м. Кривий Ріг
  30. Коваленко Аліна Леонідівна, мама трьох дітей, з них двоє десятикласників
  31. Андрусенко Ольга, менеджерка з розвитку лідерства, ГО “Навчай для України”
  32. Марущенко Олег, ГО “ГІАЦ “КРОНА”
  33. Марія Шведова, лінгвістка, докторантка КНЛУ
  34. Вікторія Андрієвська, соціальний інноваторка, авторка проекту Values_Happy Ukraine
  35. Ольга Батюк, координаторка освітніх проектів просвітницької ініціативи “Емпатія”, мама двох дітей шкільного віку
  36. Суханова Дар’я, викладачка біології та хімії ДЗП(ПТ) О “ВПУ №55, м. Дніпро”
  37. Олексюк Світлана, директорка школи #5 Печерського району м. Києва
  38. Луцик Оксана Богданівна, вчителька української мови і літератури, с. Лоп’янка, Лоп’янський ліцей
  39. Наталія Вельгун, директорка комунального закладу “Кущівська гімназія Міської ради міста Кропивницького”
  40. Пастушкова Ірина Семенівна, директорка Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №26 Миколаївської міської ради Миколаївської області
  41. Тітова Олена, голова правління ГО “Жіноча сотня м.Кривий Ріг”, голова циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін КФКЕУ ДВНЗ КНЕУ ім.В.Гетьмана
  42. Лампанченко Катерина, заступниця директора Комунального закладу “Люботинська спеціалізована Павмистецька школа-інтернат “Дивосвіт”” Харківської обласної ради
  43. Красніков Віталій Костянтинович, завідувач Погребівської філії Путрівського навчально-виховного комплексу “Гімназія - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад” Васильківської районної ради Київської області
  44. Зінченко Олена Валеріївна, учителька англійської мови загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів # 9 м. Краматорськ Донецької області
  45. Мазур Віталія Альвинівна, мама третьокласника
  46. Павло Кулішенко
  47. Меркулова Світлана,  вчителька Ірпінської школи #2
  48. Смирнова Оксана Іванівна, методистка відділу освіти виконкому Стрийської міської ради
  49. Марченко Олена Іванівна, вчителька початкових класів
  50. Оксана Шевченко, головна редакторка сайту для батьків 4mama.ua, мама, в минулому освітянка
  51. Соляник Яна Владиславівна, вчителька Огіїівського НВК
  52. Коваленко Інна Борисівна, директорка Маловисківської загальноосвітньої школи 4 І-ІІІ ст.Маловисківської міської ради Кіровоградської обл., вчителька історії, голова ГО’Простір ідей”
  53. Дубас-Чорнюк Олена, голова ГО “Клуб ВУЛИК ІДей”, Київ
  54. Литвин Леся, вчителька початкових класів
  55. Лобур Юлія, мама двох школярів.
  56. Смола Оксана, вчителька початкових класів, м. Миколаїв
  57. Іванюк Ірина, к.пед.н., старша наукова співробітниця НАПНУ, ГО “Агенція розвитку освітньої політики
  58. Шейєрман Оксана, вчителька НВК “Ліцей - СЗШ 10”, м.Марганець
  59. Новікова Світлана , вчителька початкових класів, м. Запоріжжя
  60. Антикало Світлана Михайлівна, директорка  комунального закладу “Методичний центр Нікольської районної ради Донецької області”
  61. Чопак Лариса Миколаївна, заступниця директора з НВР Новороздільського НВК ім. В.Труша, Львівська область
  62. Рибенцева Альона Геннадіївна, вчителька Барвінківської філії опорного закладу Барвінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Барвінківської районної ради Харківської області
  63. Григоренко Олена Миколаївна. Мама двох школярів. Старша донька в цьому році здає ЗНО. м.Павлоград.
  64. Оксана Кісь, д.і.н., ст.н.с. Інституту народознавства НАН України
  65. Микитенко Антоніна Михайлівна, асистентка вчительки ЗОШ №5 м. Фастова, мама двох школярів.
  66. Сосніна Ірина, учителька початкових класів Бабинської ЗОШ Кельменецького р-ну Чернівецької обл
  67. Коржик Світлана Анатоліївна, завідувачка сектору з гуманітарних питань та інформаційної політики Летичівської районної державної адміністрації
  68. Підгайна Марина Едуардівна, вчителька Херсонської спеціалізованої школи N 24.
  69. Аліпа Людмила Анатоліївна, заступниця директора Мелітопольський ліцей-інтернат
  70. Севастьянов Дмитро Юрійович, директор Костянтинівської ЗОШ №9
  71. Рябова Аліса Вікторівна, директорка Павлоградської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №9 Павлоградської міської ради Дніпропетровської області
  72. Верховод Оксана Віталіївна, психологиня, психотерапевтка, авторка проекту “Kids Post” (листи, що розвивають для дітей)
  73. Неклюдова Олена Валеріївна, вчителька англійської мови
  74. Костів Ірина Володимирівна, вчителька української мови та літератури
  75. Ракитська Ірина, вчителька фізики Куп’янської ЗОШ І-ІІІ ст.№6
  76. Споденейко Аліна Павлівна, мама школяра.
  77. Мандзюк Ганна, вчителька початкових класів Заставнівської гімназії Заставнівської ОТГ Чернівецької області
  78. Гіпіч Вячеслав Вікторович, вчитель історії “Ліко ліцей” (м. Київ), батько трьох дітей.
  79. Омельченко Юлія Василівна, викладачка Кременчуцького педагогічного коледжу імені А.С.Макаренка
  80. Щербакова Оксана Михайлівна. Мама двійні. Програмістка.
  81. Добровольська Оксана, директорка Тернопільської ЗОШ №14 ім. Б. Лепкого
  82. Захаркевич Євгенія, мама майбутньої першокласниці, м.Ужгород.
  83. Овчаренко Світлана, тренерка з неформальної освіти, експертка з недискримінації в освіті; м.Кременчук Полтавської обл.
  84. Навроцька Маріана, викладачка Кременчуцького педагогічного коледжу імені А.С.Макаренка
  85. Чепур Анна Юріївна, мати двох школярів, м.Київ

Підписати звернення можна за цим посиланням.

Фото: автор – 4masik, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення