Напишіть нам

Всі теми

12 Грудня 2019

Новосад: треба визнати, що наша освіта поглиблює нерівність між сільськими та міськими учнями

Міністерка освіти і науки Ганна Новосад вважає трагедією різницю результатів PISA між сільськими та міськими учнями.

Про це вона розповіла в інтерв’ю РБК-Україна.

Ми – все українське суспільство – маємо визнати, що наша система освіти поглиблює нерівність, і доступ до якісної освіти в нашій країні безпосередньо залежить від стартових життєвих позицій дитини. Ми маємо це змінити”, – переконана міністерка.

Вона навела результати міжнародного дослідження PISA, за якими сільські учні відстають в читацькій компетентності від міських на два з половиною роки навчання.

Як на мене, це трагедія. Тому що ми говоримо про більш як мільйон дітей, які навчаються у маленьких школах поза великими містами. Для них ми, як країна, протягом всіх років створили все, щоб вони провалилися. Треба почати це виправляти”, – наголосила Новосад.

Вона зазначила, що такі результати є причиною виділення з бюджету 3,5 мільярдів гривень на розвиток опорних шкіл.

“Опорна школа – це такий великий хаб, куди дітей підвозять. На закупку автобусів також закладено 600 мільйонів гривень. У школі є повний колектив вчителів за всіма предметами. Їхня робота нормально оплачується. Тому там є всі складові, аби давати кращу освіту дитині.

Сподіваюсь, що це стане позитивним інструментом для батьків та дітей, які проживають у сільській місцевості. Аби вони обрали опорну школу, а не за звичкою трималися за свою маленьку сільську школу, яка здебільшого надає значно гірші результати”, – додала очільниця МОН.

Нагадаємо, минулого року Україна вперше взяла участь в міжнародному дослідженні освіти PISA. Дослідження, зокрема, показало проблеми українських учнів з математикою, а також розрив між сільськими та міськими школярами.

Читайте також “Є над чим працювати: що показує Україні аналіз основних результатів PISA” та “Математика у PISA-2018: результати і висновки”

“Нова українська школа”

Фото: автор – belchonock, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення