Напишіть нам

Всі теми

5 Вересня 2017

Нардеп від партії Ляшка побачив у майбутній школі шлюбну агенцію

Під час розгляду парламентом законопроекту “Про освіту” одним з найбільш дискусійних питань було введення 12-річної освіти.

Проти цієї норми виступили народні депутати Олег Ляшко та Ігор Попов від Радикальної партії.

“Реально на сьогодні немає передумов, щоб збільшувати термін навчання дітей у середній школі. Автори посилаються на західний досвід, але навіть в єврпоейських країнах в одних країнах діти навчаютсья 12 років, в інших – 11. […] Я знаю, що багато хто з колег відвідали районні, обласні конференції вчителів, урочисті лінійки – хто з вчителів і батьків просив вас запровадити 12-річне навчання? Давайте не робити зі школи шлюбну агенцію”, – сказав Попов.

Натомість, міністр освіти Лілія Гриневич у коментарі Укрінформу зазначила, що 3-річна старша профільна школа потрібна для того, щоб “учні могли поглиблювати свої знання з тих предметів, які їм потрібні при вступі, а не користуватися репетиторами”.

Також на коментарі народних депутатів відреагувала міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Серед застережень пролунало ніби не можна запроваджувати 12-річну систему освіти, бо 18-річні дівчата виходитимуть зі школи вагітними. Неймовірно! У 21 сторіччі, в європейській країні комусь спадає на думку те, що життя жінки повинно обмежуватися інститутом сім‘ї та турботою про дітей. Парламент не повинен бути місцем пропаганди сексизму та ейджизму. Боюся, що люди, які так говорять, навіть не усвідомлюють, що це грубе порушення прав людини”, – написала Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Окрім того, вона наголосила, що в 2016 році, зігдіно з офіційною статистокою МОЗ, частка жінок, які народили у віці до 18 років, складала всього 1,27%.

“Окрім того, що народні депутати дозволяють собі сексистські вислови під час парламентської сесії, вони ще й не володіють темою, про яку говорять та керуються стереотипами чи власними фантазіями”, – вважає Уляна Супрун.

За результатами голосування, правку з відміною 12-річного навчання депутати не підтримали, “за” проголосували всього 110 нардепів.

Нагадаємо, у разі ухвалення нового закону “Про освіту” в Україні запровадять 12-річну середню освіту за рахунок збільшення терміну навчання в старшій школі.

Більше про проект закону про освіту, читайте в текстах:

Просто про складне. Що новий закон про освіту дасть вчителям

Просто про складне. Що варто знати батькам про новий закон про освіту

“Нова Українська Школа”

Фото: автор – michaeljung, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення