Напишіть нам

Всі теми

4 Червня 2020

МОН: рішення Києва скасувати атестацію випускників у формі ЗНО – не чинне

Міністерство освіти і науки заявило, що наказ освітнього департаменту столиці щодо скасування підсумкової атестації у формі ЗНО для випускників – не чинний та не підлягає виконанню.

Позицію відомство оприлюднило на своєму сайті. Нижче подаємо її в повному обсязі:

1. Відповідно до вимог законодавства, цей наказ Департаменту підлягає державній реєстрації у відповідному територіальному органі Міністерства юстиції України. Нормативно-правові акти можуть бути направлені для виконання лише після їхньої державної реєстрації та офіційного опублікування.

У разі порушення даних вимог нормативно-правові акти вважаються такими, що не набрали чинності, і не можуть бути застосовані. При направленні на виконання та опублікуванні нормативно-правового акта обов’язковим є посилання на дату і номер його державної реєстрації.

Державна реєстрація нормативно-правових актів органів влади здійснюється після проведення правової експертизи таких актів. Мета експертизи – перевірити їх на відповідність актам вищої юридичної сили, зокрема Конституції та законам України, актам Президента та Уряду, наказам міністерств тощо.

Акти органів влади реєструє Міністерство юстиції, його територіальні органи після проведення правової експертизи за умови, що вони видані в межах повноважень та відповідають актам вищої юридичної сили.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Наразі чинне законодавство України не наділяє ані МОН, ані місцеві органи виконавчої влади (чи їхні структурні підрозділи) повноваженнями звільняти учнів від державної підсумкової атестації, що відбувається у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

3. Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, учні отримують документи про освіту, зокрема свідоцтво про повну загальну середню освіту, після завершення навчання за освітньою програмою та на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації.

Нагадаємо, 3 червня Департамент освіти і науки Києва видав наказ про скасування державної підсумкової атестації для випускників шкіл міста.

“Наказом Департаменту освіти і науки Києва на виконання протоколу Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА у 2019/2020 навчальному році звільнено від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти“, – пояснили рішення у відомстві.

Раніше МОН звільнило від ДПА учнів 4-х та 9-х класів.

Фото: автор – gdolgikh, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення