Напишіть нам

Всі теми

25 Жовтня 2018

МОН дослідить навчальні досягнення другокласників

Міністерство освіти і науки планує провести навесні дослідження навчальних досягнень другокласників, щоб потім оцінити якість викладання в пілотних класах.

Про це розповів керівник авторських груп Стандарту, а також однієї з типових освітніх програм НУШ Роман Шиян в інтерв’ю “Новій українській школі”.

У листопаді ми маємо повторити на більшій кількості шкіл опитування, яке проводили минулого року лише в 6 школах у Чернівецькій, Вінницькій і Львівській областях. Ми маємо укласти грамотну вибірку, залучити соціологічну компанію із хорошою репутацією, щоб на кінець квітня – початок травня наступного року виміряти навчальні досягнення другокласників – тобто по закінченні першого циклу”, – розповів Шиян.

За його словами, в міністерстві є розуміння, що такі дослідження потрібно було проводити ще минулого року. Тобто коли в школах ще не було НУШ, бо зараз “буде певне викривлення картинки”.

Також він зазначив, що пілотні класи не будуть репрезентативною вибіркою, адже там викладають вчителі-активісти, які є лідерами у своїй галузі. Тому в дослідженні виокремлюватимуть пілотні класи.

“Це дослідження дасть нам можливість ще за рік (у 2020-му) визначити вплив реформи в масовій практиці НУШ. Отже, ми поміряємо пілот в контексті ширшої вибірки, а за рік – перший цикл у масовій практиці.

Ми побачимо, чого навчилися учні пілотних шкіл, гірше чи ліпше вони вміють читати, писати обчислювати. Ми будемо вимірювати не тільки це, а й м’які навички (soft skills). Та водночас мусимо пересвідчитися, що тверді вміння (hard skills) нікуди не поділися. Окрім того, будемо вимірювати вчительське сприйняття та спроможність. Одна справа – декларована готовність до застосування інтерактивних методів навчання, інша – уміло модерувати дитячу комунікацію, наприклад”, – поділився Шиян.

Для цього дослідження залучать Український центр оцінювання якості освіти.

Детальніше читайте в інтерв’ю з Романом Шияном “Пілотування 2-го класу НУШ. Чого чекати вчителям”.

“Нова українська школа”

Фото: Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення