Напишіть нам

Всі теми

22 Березня 2018

Львівська школярка представить свій винахід на Олімпіаді геніїв у США

Одинадцятикласниця зі Львова Софія Петришин представить на Міжнародному фестивалі науки та інженерії Intel (ISEF) свій винахід, який перетворює інформацію з монітора комп’ютера на шрифт Брайля.

Про це повідомив “Zaxid.net”.

Школярка розповіла, що її винахід може допомагати соціалізуватися незрячим людям. У світі є подібні пристрої, проте вони коштують надто дорого для пересічних українців – від 2 до 5 тисяч доларів. Винахід же українки може мати вартість близько 1 тисячі гривень.

Я хотіла написати якусь наукову роботу, щоб вона була корисною суспільству та цікавою мені. Зараз є багато книжок, які друкуються шрифтом Брайля, і на це витрачається багато паперу і коштів. Також є багато літератури, яка є недоступною для незрячих. Тому я звернула увагу на те, що розвиваються інформаційні технології, інформація поширюється через комп’ютер – і це можна використати“, – сказала Петришин.

Її винахід також може спростити незрячим роботу з банкоматами.

Зараз в банкоматах незрячі можуть розрахуватися тільки за допомогою іншої людини. Тому я розробила цей прилад так, що він може зчитувати дані з SD-картки і переводити їх по одному символу на шрифт Брайля. Я думаю, що це було би класно незрячим застосовувати не тільки в банкоматах, а й для читання взагалі“, – зазначила вона.

Молода винахідниця вважає великим успіхом участь в міжнародній олімпіаді.

Я завжди мріяла поїхати на міжнародний конкурс, особливо в Америку, де дуже високий клімат для розвитку, і відкривається багато можливостей”, – пояснила вона.

Окрім того, Петришин працює над новим проектом.

Незрячим важко навчитися шрифту Брайля – вони працюють з вчителями, це займає багато часу. Зараз я розробляю додаток на Android, який буде допомагати вивчити шрифт Брайля через Bluetooth-модуль“, – розповіла школярка.

Конкурс Intel International Science and Engineering Fair, який ще називають Олімпіадою геніїв, є одним з найпрестижніших у світі серед школярів. Він відбувається щорічно у США.

Цьогоріч олімпіада відбудеться у Нью-Йорку 11–16 червня. Переможці можуть отримати вищу освіту в США та щомісячну стипендію. Щоб потрапити на цю олімпіаду, Софія Петришин перемогла на всеукраїнському конкурсі Intel-Техно Україна.

Фото: FB Софії Петришин


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення