Напишіть нам

Всі теми

22 Жовтня 2019

Концепцію старшої школи МОН планує представити до кінця року

Міністерство освіти і науки планує представити концепцію нової старшої профільної школи до кінця 2019 року.

Про це розповіла міністерка освіти і науки Ганна Новосад в інтерв’ю УНІАН.

До кінця 2019 року ми хочемо вийти із концепцією старшої профільної школи – своєрідним рамковим документом до публічної презентації: що таке старша профільна школа, де було б онаочнено наше розуміння ціє ланки, – сказала Новосад.

Вона також зазначила, що міністерство планує пришвидшити запуск нової старшої школи. Орієнтовна дата старту – 2024 рік. Проте перед пришвидшеним стартом, за словами міністерки, є три виклики:

  • неоднозначне сприйняття в суспільстві трирічного навчання (10-12 класи) замість дворічного (10-11 класи)

“Аби правильно працювати з очікуваннями суспільства, аби люди розуміли, для чого це робиться, аби бачили переваги для себе цього додаткового року, нам необхідно створити певні умови у новій старшій школі. Конкретними діями, кроками аргументувати 12-й рік навчання. Виклик не тривіальний”, – переконана Новосад.

  • мережа старших шкіл

“Кожна область України спільно з МОН має напрацювати цю мережу за певними критеріями, яких зараз ще немає”, – пояснила очільниця МОН.

  • підготовка вчителів

“У старшій школі, вочевидь, буде впроваджена індивідуальна освітня траєкторія. Тобто учні/учениці будуть обирати предмети, які вони хочуть вивчати. Предмети, скоріше за все, будуть інтегровані. До цього всього необхідно готувати вчителів, аби вони могли працювати у такому форматі, якого зараз на загал по всій Україні немає”, – зазначила міністерка.

Новосад додала, що також стоїть питання коштів, оскільки старша профільна школа має бути окремою юридичною особою та “в ідеалі бути фізично відокремленою, аби старшокласники не вчилися разом із першокласниками”.

“Це потребує величезних інвестицій у підготовку будівель. Для роботи за академічними профілями, які зараз остаточно не сформовані, необхідно підготувати школи. Мають бути лабораторії, обладнання, матеріали, аби з ними працювати. Йдеться про величезні інвестиції”, – наголосила керівниця міністерства.

Нагадаємо, Ганна Новосад запропонувала критерії для формування мережі старшої профільної школи, яка працюватиме за новим Держстандартом.

“Нова українська школа”

Фото: автор – luminastock, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення