Напишіть нам

Всі теми

22 Квітня 2020

Мусимо змиритися, що не отримаємо об’єктивного оцінювання після карантину – Гриневич

10-а міністерка освіти і науки Лілія Гриневич переконана, що під час карантину учнів потрібно максимально звільнити від оцінювання.

Про це вона розповіла під час Онлайн-EdCamp 2020.

“Зверніть увагу, що багато з цих оцінок, які сьогодні може поставити вчитель, не завжди є об’єктивними. Тому що невідомо, хто виконував це завдання. Тому треба ставитись до цих оцінок дуже ліберально. Тобто ми мусимо змиритися з тим, що ми не отримаємо наприкінці цього карантину об’єктивного оцінювання, – зазначила колишня міністерка.

На думку Гриневич, основна проблема оцінювання під час карантину – розірваний безпосередній зв’язок між вчителями та учнями.

Тому, на її думку, зворотний зв’язок з учнями має полягати насамперед у підтримці, а не в оцінюванні самостійно опрацьованих завдань – “це не може бути в такий спосіб, що написали завдання, а дитина повинна вирішити його і потім просто отримати оцінку”.

“Під час карантину, думаю, варто, по-перше, зменшити кількість цифрових оцінок. По-друге, необхідно давати зворотну інформацію дітям. По-третє, ми повинні усвідомлювати, вибачте за цю гірку правду, що ми їх не навчимо добре”, – зазначила вона.

Гриневич підтримує скасування державної підсумкової атестації для учнів 4-х та 9-х класів. Водночас, вона вважає, що не можна скасовувати ЗНО, оскільки воно є основою для справедливого вступу до вишів.

Також ексміністерка переконана, що нам потрібно лібералізувати підсумкове оцінювання для класів, які не складають ЗНО – принаймні з частини предметів ставити оцінки “склав/не склав”.

“І це було б виправдано, зважаючи на такий формат навчання”, – додала вона.

Колишня міністерка наголосила, що наступний рік потрібно буде розпочати з інтенсивного повторення матеріалу, вивченого під час карантину. Це треба буде зробити, щоб компенсувати “проблеми, які закономірно могли виникнути під час цього навчання”.

Дивіться також “Навчальний рік до 1 липня, скасують ДПА, ЗНО переносять – роз’яснення МОН”

Нагадаємо, уряд продовжив карантин до 24 квітня. Учнів 4-х та 9-х класів звільнили від підсумкової атестації.

Дивіться наші матеріали про дистанційне навчання:

“Нова українська школа”

Фото: автор – eskaylim, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення