Напишіть нам

Всі теми

30 Квітня 2019

“Смарт освіта” провела два дослідження про інклюзивну освіту

ГО “Смарт освіта” провела два дослідження: про ставлення педагогів і батьків до інклюзивного навчання і про проблеми та потреби асистентів учителів.

Метою першого опитування було виявити ключові потреби та проблеми в реалізації інклюзивного навчання у вчителів та управлінців, батьків дітей з ООП та батьків дітей усього класу. Тож опитувальник розділили на три частини відповідно до цієї цільової аудиторії. Всього було опитано 52 особи з 16-ти областей України.

Із твердженням, що інклюзія – важлива частина НУШ, погодилась 31 людина, меншу оцінку поставили 4 особи, ще 3 вибрали варіант “в роздумах”. Також трохи більше половини опитаних (52%) незгодні з тим, що зараз у школи є пріорітетніші завдання, ніж інклюзія.

Також респонедентів попросили відреагувати на твердження “Наше суспільство не готове до реалізації інклюзивного навчання в школі”. 47% опитаних вагаються з категоричними відповідями, тому обрали за 5-бальною шкалою “3” бали.

Прочитати дослідження поністю можна нижче.

Інклюзивне навчання - важлива частина НУШ

Завантажити файл можна за цим посиланням

Метою другого дослідження було визначити освітній рівень фахівців, які
вже працюють асистентами або тільки збираються обійняти цю посаду; окреслити коло перешкод, з якими вони стикаються і, відповідно, визначити перелік найактуальніших потреб для подолання цих перешкод.

У дослідженні взяли участь 158 осіб. Основну частину респондентів (по 30%) становлять люди, які здобули освіту вчителя початкових класів та практичного психолога. Також 21% респондентів – вчителі-предметники і 13% – представники корекційної освіти. Ще по 3% – студенти і вихователі дитячих садочків.

Досвід роботи (визначеного в роках) в інклюзивних класах переважної частини опитаних складає в середньому до 2-х років (77%).

Серед проблем респонденти відзначили:

  • відсутність роздаткових матеріалів та брак кадрів для їх підготовки;
  • відсутність досвіду роботи та брак спеціалізованої інформації щодо роботи з дітьми з ООП;
  • труднощі в написанні та реалізації індивідульних програм розвитку;
  • нерозуміння, як побудувати злагоджену роботу між вчителем та асистентом вчителя;
  • незлагоджена робота шкільної команди психолого-педагогічного супроводу;
  • відсутність співпраці з ІРЦ;
  • спротив з боку батьків дітей усього класу.

Прочитати дослідження повністю можна нижче.

Про які проблеми говорять асистенти вчителів

Завантажити файл можна за цим посиланням.

Нагадаємо, ГО “Смарт освіта” винесла на громадське обговорення меморандум про співпрацю в школі, який заклади зможуть використовувати як типовий для створення своїх статутів.

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор Lisitsa_, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.