Напишіть нам

Всі теми

20 Травня 2020

Для педагогів шкіл та ІРЦ створюватимуть центри професійного розвитку – триває обговорення положення

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проєкт положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників.

Про це повідомили на сайті МОН.

Такі центри покликані сприяти професійному розвитку педагогів шкіл, дитсадків, інклюзивно-ресурсних та міжшкільних ресурсних центрів.

“Необхідність такого розвитку продиктована і світовим принципом освіти впродовж життя, який дозволяє лишатись конкурентоспроможним фахівцем, і українськими освітніми реформами, які потребують професійних педагогів.

Ми впевнені у важливості центрів професійного розвитку і запрошуємо освітянську спільноту долучатись до роботи над положенням про такі центри”, – зазначила очільниця МОН Любомира Мандзій.

Завданнями центрів мають стати:

  • консультативна підтримка вчителів щодо професійного розвитку, супервізії, документації закладу, освітніх та навчальних програм, організації освітнього процесу (у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання);
  • професійна підтримка вчителів щодо компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходів до навчання й нових освітніх технологій;
  • сприяння професійному розвитку педагогів, зокрема через координацію професійних спільнот, поширення інформації щодо професійного розвитку, формування баз даних програм підвищення кваліфікації та джерел, необхідних для професійного розвитку;
  • психологічна підтримка педагогів;
  • взаємодія та співпраця з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Проєкт передбачає, що засновниками центрів можуть стати районні, міські (районні в місті) ради. Кілька засновників можуть спільно утворити центр та укласти договір про спільну діяльність.

Кожен центр зможе діяти в межах території обслуговування, яку визначає його засновник. Така територія визначається з розрахунку, що в закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, інклюзивно-ресурсних та міжшкільних ресурсних центрах, розташованих на території його обслуговування, має працювати не менше:

  • 500 педагогів – якщо заклади освіти та установи на території обслуговування центру розташовані в селах та містах;
  • 750 педагогів – якщо заклади освіти та установи на території обслуговування центру розташовані виключно в містах.

Управляти центром має директор, якого призначатимуть через конкурс.

Фінансувати такі заклади мають засновники. Також джерелами фінансування можуть стати благодійні внески юридичних та фізичних осіб.

Ознайомитись із проєктом положення можна в документі нижче:

zayvazhny_cpr_2020

Завантажити документ

Пропозиції та зауваження можна надсилати до 8 червня на v_bozhinskiy@mon.gov.ua з темою повідомлення “Громадське обговорення”.

Зазначимо, що, згідно з новим законом “Про повну загальну середню освіту”, до 1 вересня 2020 року науково-методичні (методичні) центри та кабінети мають реорганізувати в центри професійного розвитку педагогів.

Нагадаємо, оголосили конкурс фахівців для експертизи підручників НУШ.

Фото: автор – stockasso, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.