Напишіть нам

Всі теми

3 Травня 2019

Четвертокласників, які почуваються некомфортно в школі, часто цькують

Четвертокласники, які почуваються некомфортно в школі, частіше потрапляють у ситуації з ознаками цькування та показують гірші результати навчання.

Про це йдеться в п’ятій частині звіту моніторингового дослідження початкової школи, опублікованій на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Учні початкової школи, які почуваються в ЗЗСО некомфортно, часто потрапляють у ситуації з ознаками булінгу, мають гірші результати із читання й математики, ніж їхні однолітки, для яких ЗЗСО є комфортним місцем, де немає місця проявам булінгу, - зазначають автори дослідження.

Також проблеми з ознаками цькування частіше мають учні, які не почуваються щасливим в школі, яким не подобаються їхні однолітки та яких, на їхню думку, не цінує вчитель,

Окрім того:

  • хлопці частіше, ніж дівчата, стикаються з випадками, що мають ознаки булінгу;
  • учні початкової школи, які за віком молодші або старші за основну масу учнів свого класу, частіше наражаються на образи з боку однолітків чи старших учнів, на ізоляцію від колективу;
  • учні, які готуються до вступу до школи, відвідуючи заняття в школі чи на підготовчих курсах, а отже, маючи шанс набути навичок соціального життя, рідше стикаються з випадками булінгу.

Детальніше про булінг у початковій школі дивіться у документі нижче.

2019_ZVIT_MDYAPO_CHASTYNA-5_BULING

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає штрафи за цькування у школі.

Всередині лютого цього року Бориспільський районний суд Київської області вперше в Україні виніс рішення про штраф через цькування. Згодом суд міста Нетішин Хмельницької області оштрафував матір учня за булінг вчителя.

Також у Донецькій області поліція притягнула до відповідальності адміністрацію школи за приховування цькування.

Детальніше про закон про булінг читайте в нашому матеріалі “Штрафи за цькування в школі. Що потрібно знати про антибулінговий закон”.

Читайте також нашу статтю “Як вчителю не стати жертвою булінгу”.

“Нова українська школа”

Ілюстрація: УЦОЯО


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення