Напишіть нам

Всі теми

3 Березня 2020

БомбеЗНО: як готуватимуть випускників з національних меншин до ЗНО з української

Проєкт “БомбеЗНО” склав програму мовних таборів для учнів з національних меншин у Закарпатській та Чернівецькій областях.

Про це “Новій українській школі” повідомили організатори проєкту.

Під час тренінгів і мовних таборів учителі:

  • розглянуть найпроблемніші місця в підготовці до ЗНО;
  • дізнаються та створять власні ігри для ефективнішого вивчення української мови;
  • розглянуть методи підготовки в напрямах, представлених на ЗНО, – фонетика, орфоепія, лексика, фразеологія, орфографія, власне висловлення тощо.

За словами радника із питань мови “Фінського проєкту підтримки реформи української школи” Ігоря Хворостяного, близько 20% випускників Чернівецької та майже 30% Закарпатської областей не долають пороговий бал ЗНО з української.

“Вони позбавлені можливості навчатись у вищих навчальних закладах в Україні. І, відповідно, в подальшому їм ускладнений доступ до ринку праці”, - пояснив Хворостяний.

Цього року для проведення таборів залучили більше місцевих вчителів, зменшивши кількість методистів. Як каже Хворостяний, це вдалося зробити, оскільки багато вчителів проходили тренінги перед минулорічними кемпами та вже вміють працювати з необхідними методиками.

Звісно, вивчити мову за тиждень неможливо, але можна дати натхненний імпульс для зацікавлення до вивчення. Тому ми намагалися зосереджуватися на інтерактивних та сучасних формах роботи, ігрових методиках.

Простіше кажучи, як можна вчити українську весело та натхненно. Відгуки учасників попередніх таборів показали, що це свіжий подих та нове бачення, як можна вчити мову. Власне, ми би хотіли надати такий імпульс”, – розповів радник фінського проєкту.

Програма підготовки вчителів до проведення таборів

Програма тренінгів до таборів (орієнтовна)

Завантажити документ

Також 23-26 березня відбудеться мовний табір у Чернівцях. Його планують відвідати міністерка освіти і науки України Ганна Новосад та міністерка освіти Фінляндії Лі Андерсон.

Нагадаємо, проєкт відбуватиметься у два етапи:

1. 6-7 березня (Київ, готель “Турист”)

Два дні навчання для вчителів: занурення в тематику, майстерки, обговорення з колегами, ознайомлення з програмою табору.

2. 23-26 березня (період весняних канікул)

Безпосередній інтенсив з одинадцятикласниками: кемпи в Закарпатській і Чернівецькій областях.

Залучені вчителі отримають гонорари за участь.

Читайте також “БомбеЗНО. Як учні з національних меншин готувались до тестувань з української” та “10 ігор для молодших класів або уроків іноземної мови”

Окрім того, проєкт “БомбеЗНО” опублікував методичні матеріали, як підготувати учнів з національних меншин до ЗНО з української мови та літератури.

“Нова українська школа”

Фото: БомбеЗНО

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені тут погляди жодним чином не можуть сприйматися як офіційна думка Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення