Напишіть нам

Всі теми

29 Серпня 2018

3 вересня почнеться пілотування НУШ у других класах – як це буде

Другокласники у 100 школах розпочнуть пілотування Нової української школи 3 вересня.

Про це повідомила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич, передає прес-служба МОН.

Вона зазначила, що тепер вчителі отримають програму одразу на рік, а не на тиждень, як було з пілотом 1-го класу. Також школи вже мають модельні навчальні програми та навчально-методичне забезпечення з трьох предметів – української мови, математики та інтегрованого курсу “Я досліджую світ”. Скоро мають бути програми з фізкультури, іноземної мови та мистецтва.

З першого вересня буде забезпечено продовження пілоту для другого класу в тих школах, які пілотували НУШ в 2017-2018 навчальному році. Хочу нагадати, що це 100 шкіл по всій Україні – по 2 класи в 4 школах на кожну область”, – сказала Гриневич.

Тепер вивчення однієї теми триватиме не тиждень, а від 3 до 7 тижнів. Як і в першому пілотному класі, учні вивчатимуть теми через проблемні питання.

Щоб була послідовність, у програмах 2 класу теми згрупували за точками дотику та укрупнили. Проблемні питання передбачають осмислення набутих раніше знань та умінь на вищому рівні узагальнення.

Наприклад, проблеми, які розв’язували учні першого класу в межах тем “Я школяр/школярка”, “Наш клас”, “Мої друзі”, “Осіння мозаїка”, “Моє довкілля”, у другому класі розглядатимуть через зміни, які сталися за рік (тема “Зміни”); теми “Я мандрівник”, “Ми дослідники”, “Мої улюблені книжки”, “Вода” – згруповані в тему “Способи пізнання” тощо.

Для вивчення кожної теми буде 4 складових, які повторюватимуться в кожній з них та забезпечуватимуть системність пізнання себе, пізнання соціуму, пізнання природи та виведення нового знання, рефлексія.

Окрім того, у другому пілотному класі почнуть вимірювати компетентності учнів відповідно до нового стандарту початкової освтіи. У кінці вивчення кожної теми учням наведуть кейс (ситуацію) та дадуть серію компетентнісних завдань до нього.

Для оцінювання результатів розроблений відповідний інструментарій, що дозволить вчителям та батькам відстежувати динаміку результатів учнів. Вся інформація записуватиметься у спеціальне портфоліо.

Нагадаємо, МОН реорганізує Інститут модернізації змісту освіти через порушення термінів друку підручників для 1, 5 та 10 класів.

Фото: автор – racorn, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення