Напишіть нам

Всі теми

4 Вересня 2019

29% українських підлітків ставали жертвами онлайн-цькування

29% опитаних підлітків в Укарїні цькували в інтернеті, а 16% – були змушені пропускати уроки в школі через кібербулінг та насильство.

Такі дані опитування U-Report від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), пише УП.Життя.

Опитування проводили у 30 країнах. В Україні до нього долучилися 6791 підліток.

Найчастіше онлайн-булінг трапляється в соціальних мережах, зокрема у Facebook, Instagram, Snapchat і Twitter.

У межах опитування молоді люди через SMS та сервіси миттєвих повідомлень дали відповіді на низку запитань про свій досвід онлайн-булінгу та насильства, а також про те, де ці явища найчастіше трапляються і хто, на їхню думку, має вирішувати цю проблему.

Близько 32% опитаних вважають, що за подолання кібербулінгу має відповідати держава, 31% – що вони самі, 29% відповідальними назвали інтернет-провайдерів. В Україні більше половини підлітків вважають, що проблему може вирішити сама молодь.

Водночас, кожен п’ятий український підліток думає, що державні органи теж мають відповідати за подолання кібербулінгу. 14% молодих людей вбачають необхідність залучення школи і ще 12% – інтернет-провайдерів.

Один із ключових висновків, які можна зробити з отриманих відповідей, – необхідно активно залучати молодь і дітей та налагоджувати з ними партнерство– зауважує спеціальна представниця Генерального секретаря ООН з питань насильства щодо дітей Наджат Маала Мджід.

Окрім того, результати дослідження ставлять під сумнів думку, що кібербулінг серед учнів трапляється лише у країнах із високим рівнем доходу. Так, 32% респондентів у країнах Європи та Центральної Азії повідомили, що вони стали жертвами онлайн-цькування.

Близько 53% зізналися, що вони знають про приватні онлайн-групи школярів, де діти обмінюються інформацією про своїх однолітків із метою цькування. В Україні про існування таких груп зазначили 59% опитаних.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає штрафи за цькування у школі.

Читайте також “Як вчителю не стати жертвою булінгу”

Всередині лютого цього року Бориспільський районний суд Київської області вперше в Україні виніс рішення про штраф через цькування. Згодом суд міста Нетішин Хмельницької області оштрафував матір учня за булінг вчителя.

Також у Донецькій області поліція притягнула до відповідальності адміністрацію школи за приховування цькування.

Детальніше про антибулінговий закон читайте в нашому матеріалі “Штрафи за цькування в школі. Що потрібно знати про антибулінговий закон”.

Фото: автор – daisy-daisy, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення